top of page

"It is dangerous, to be far from your family."


Trippers (Aflevering Modellenindustrie Rusland) - Uitzending 8 oktober 2018 - 21:20 NPO3 Klik HIER om de aflevering terug te kijken. Russische vrouwen staan bekend om hun ongekende schoonheid. Ze zijn vaak lang, slank en zien er tiptop verzorgd uit. Tot zo ver niks aan de hand. Maar wat als je opgroeit op het straatarme Russische platteland en je uiterlijk je enige 'way out' is? Jaarlijks wagen duizenden piepjonge meisjes in hun eentje de gevaarlijke stap om een leven op te bouwen in de miljoenenstad Moskou. Ze zijn meer dan duizend kilometer bij hun familie vandaan en hebben maar één doel: rijk en beroemd worden. Over deze meisjes en wat er met hen gebeurt gaat de aflevering van Trippers (BNNVARA) die we in Rusland hebben opgenomen. De aflevering wordt gepresenteerd door programmamaker Linda Hakeboom en ik heb de regie en (voor)montage gedaan. Sinds 'Spuiten en Slikken' een volwassen gedaante heeft gekregen en de nieuwe naam 'Trippers' draagt, ben ik een trouwe kijker. Ik vind het een bijzonder interessant en gewaagd programma, waarin je wordt geconfronteerd met bizarre werelden en heftige verhalen die lang niet altijd het daglicht kunnen verdragen. Ik vond het een grote eer om nu zelf een aflevering van Trippers te mogen regisseren en te gek om weer op pad te gaan met mijn Rambam-buddy Linda. Maar het bleek wel een flinke uitdaging te zijn. Ik heb in het verleden eerder opnames in Rusland gemaakt. Voor mijn afstudeerdocumentaire 'Geen Commentaar' (2002) en later voor de docu 'Kinderen van de Rekening' (2005). Ik wist dat Rusland geen makkelijk land is om gevoelige verhalen vast te leggen. Maar we hadden deze keer een extra grote handicap: onze cameraman uit Nederland werd een paar dagen voor ons vertrek ziek en er was niet genoeg tijd om een werkvisum voor een vervanger te regelen. Er zat niets anders op dan op zoek te gaan naar een goede Russische cameraman. En hoe erg kon het zijn als hij ervaren was en goed Engels zou spreken? Nou ik kan je vertellen: het was NIET te doen! We hebben tijdens vijf opnamedagen drie verschillende cameramannen gehad. De eerste bleek gebluft te hebben over zijn internationale docu-ervaring en had alleen skatevideo's gemaakt. Hij was doodsbang toen we in een club filmden waar foute mannen zich lieten versieren door bloedmooie golddiggers. Ik heb uiteindelijk zelf de camera overgenomen om de heftigheid van het tafereel toch vast te kunnen leggen. Zeer last minute konden gelukkig twee vervangers worden geregeld. Deze cameramannen waren een stuk professioneler, maar er blijkt een enorm cultuurverschil te zitten in de manier van draaien tussen Rusland en Nederland. De typische Trippers-stijl waarin je de bal volgt was compleet nieuw voor de mannen en ook het filmen van een interview waarin getolkt wordt vraagt om een specifieke manier van draaien. Ik was ontzettend dankbaar dat Linda zo'n getalenteerde programmamaker is en de inhoud goed kon dragen, want mijn aandacht ging proportioneel veel naar het coachen van de cameramannen om bruikbare shots te krijgen. We kwamen best gespannen terug in Nederland: hadden we in die paar dagen genoeg materiaal kunnen draaien om het verhaal goed neer te zetten? We wisten dat we een aantal topmomenten vast hadden kunnen leggen.

De bijeenkomst van duizenden vrouwen die van goeroe Rakov wilden leren hoe je een rijke man aan de haak slaat was te gek. Ook de modellencasting met graatmagere jonge meiden vond ik bijzonder en de golddiggersclub was confronterend in zijn schaamteloosheid. We hebben flink doorgestoomd in de montage en oordeel uiteraard het liefst zelf, maar... ik ben eigenlijk best trots op wat we hebben gemaakt! Dank lieve Linda, Joffrey (geluidsman) en het thuisblijvende topteam van Trippers. Klik HIER om de aflevering terug te kijken en HIER voor een artikel over de uitzending in Het Parool.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg Maartje
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
  • Vimeo Social Icon
bottom of page