top of page

Wat is camjo?
Camjo staat voor ‘camerajournalist’. Het houdt in dat een programmamaker als 1-mans team te werk gaat. Hij/zij is de regisseur, bedient de camera, regelt het geluid in en monteert de beelden.

Voordelen hiervan zijn o.a. dat je minder intimiderend overkomt dan een complete filmcrew. Je bent als camjo heel flexibel tijdens de opnames en je kunt direct van achter de camera vragen stellen.
Omdat de camjo meestal zelf de montages maakt, is het handig dat je tijdens de opnames precies weet wat je nodig hebt.
Ook levert het werken met een camjo kostenbesparing op. In plaats van een heel team, huur je één persoon in.

 

Het is wel belangrijk dat je met een goede camjo in zee gaat.

Alle verantwoordelijkheid voor de opnames ligt bij één persoon, dus die moet zowel de technische als inhoudelijke vaardigheden goed in de vingers hebben.

Daarnaast is zelfs de beste camjo op sommige gebieden beperkt. Er wordt doorgaans met kleinere (wel professionele) camera's gewerkt, die minder geavanceerde lenzen hebben dan de apparatuur waar cameramensen mee werken.
Zodra een opname setting ingewikkeld wordt qua geluid, kan het nodig zijn om een geluidsman met de camjo mee op pad te sturen.


Camjo of crew?
Afhankelijk van je project en budget kun je de afweging maken om met een camjo of opname crew te werken.
Bijvoorbeeld voor grotere producties, meer-camera registraties of opnames waarbij optimaal beeld en geluid van belang zijn, kun je beter met een crew werken dan met een camjo.
Ik werk daarom ook regelmatig als regisseur samen met een cameraman en geluidsman. Bij studio opnames komt er ook een productieteam aan te pas en zijn er professionals aanwezig die zich buigen over licht en set dressing.

bottom of page